Na een periode van stevige koersstijgingen op de aandelenmarkten en dalingen op de rentemarkten, was het afgelopen week tijd voor een stevig rondje winstnemingen. Is dit het begin van een nieuwe trend of een tijdelijke correctie? Michael Nabarro ziet nog geen structurele ommekeer.

De aandelenmarkten, vooral in Europa, presteren dit jaar goed. Een van de belangrijkste oorzaken ligt bij de Europese Centrale Bank. Deze speelt een hele belangrijke rol door nieuwe stimuleringsmaatregelen door te voeren. Hierdoor komen miljarden aan nieuwe liquiditeiten op de markt die moeten worden herbelegd. Dit drukt de rente, waardoor de financieringskosten van bedrijven alsmaar lager worden.

Een andere belangrijke factor is de aanzienlijke daling van de koers van de euro. Die is goed voor onder andere de export en drijft de winsten van veel beursfondsen op.

Aandelen, rente en euro lopen al een tijdje in tandem. En deze week maakten alle drie een tegengestelde beweging ten opzichte van de afgelopen maanden. We kunnen dus constateren dat op dit moment deze drie factoren een hoge correlatie hebben. Maar ondanks de recente correcties denk ik niet dat we nu al te maken hebben met een structurele ommekeer van de onderliggende trends.

Fundamentele trends zijn niet veranderd

Ik denk dat de bovengenoemde zaken vanuit fundamentele optiek niet snel zullen veranderen. Dit omdat de ECB pas net is begonnen met het beleid van monetaire verruiming. En hoewel de cijfers in Europa beginnen te verbeteren, verwacht ik dat de ECB voorlopig nog door zal gaan met stimuleren om het huidige prille herstel niet te laten ontsporen.

Tevens zal het divergerende beleid van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve druk op de euro-dollarkoers blijven zetten. Een relatief lage rente en lage euro zou voor een gunstig aandelenklimaat in Europa moeten zorgen. Ook omdat beleggers, gedreven door de zoektocht naar rendement, bijna gedwongen worden om meer in aandelen te beleggen.

Het huidige gemiddelde dividendrendement op de brede  Stoxx-600 Index van meer dan drie procent wordt steeds aantrekkelijker voor beleggers.

Maar worden deze verwachtingen ook ondersteund door de grafieken? In deze bijdrage sta ik stil bij de technische ontwikkeling van de Stoxx 600-Index, de 10 jaarsrente in Duitsland en de koers van euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Hieruit zal ook blijken dat het nog veel te vroeg is om te praten over verandering van trends. Eerder lijkt er sprake van tijdelijke correcties die beleggers mogelijk kansen bieden.

Stoxx 600: correctie, maar trend blijft positief

(klik voor uitvergroting)

stoxx 600

We zien dat deze index sinds 2011 in een prachtige opwaartse trend zit. Het was vorig jaar wel behoorlijk schrikken met een zogenaamde “false break”. Maar zoals zo vaak worden deze “failures” gevolgd door een stevige tegengestelde beweging.

Na het doorbreken van de belangrijke horde op 350 (januari 2015), schoot het momentum er stevig in en werd zelfs de opgaande trend aan de bovenkant verlaten. De hellingshoek waarmee de koers steeg was opmerkelijk en een consolidatie of correctiefase leek een kwestie van tijd.

Nu is deze fase aangebroken en is de vraag waar dan nu de steunniveaus liggen. Ik denk dat er tussen de 380-390 een belangrijk steunzone ligt. Hier komt zowel de laatste bodem binnen, alsmede de bovenkant van de oude opgaande trend die nu als steun gezien mag worden. Onder de 380 punten kan deze index weer terugvallen naar de 350 punten.

Kortom: de opgaande trend is gewoon valide zolang 380-390 intact is en er lijken koopkansen voor beleggers te ontstaan. Eronder is oppassen!

10-jaarsrente Duitsland: even hoger, na lange tijd van dalingen

(klik voor uitvergroting)

duitse rente

Dat de rente als sinds de jaren tachtig aan het dalen is, zal weinigen ontgaan zijn. Bovenstaande grafiek geeft de laatste 4 jaar weer, waarbij het snelle dalingstempo opvalt. De trend is onmiskenbaar negatief, zelfs op de korte termijn zien we een krachtige dalende trend.

Echter, na het benaderen van het nulpunt medio april, werd het tijd voor een stevige correctie. Maar in perspectief is het nu niet meer dan dat. De renteniveaus zijn precies aanbeland bij de eerste stevige weerstandszone tussen grofweg 0,40-0,50 procent. Zolang we hieronder blijven, lijkt een hertest van de recente dieptepunten het meest waarschijnlijk.

Mocht deze zone toch opwaarts worden doorbroken, dan kan de rente verder oplopen, maar komt deze hordes tegen op respectievelijk 0,75-0,95 procent en 1,2 procent. Boven dit laatste niveau gaat er ook echt iets aan de langere trend veranderen en wordt het tijd voor een nieuwe analyse. Kortom; dit lijken vooralsnog niet meer dan correcties na de forse dalingen.

Euro: langere termijn dalende trend

(klik voor uitvergroting)

euro trend

Sinds de zomer van vorig jaar is de trend van de euro-dollarkoers duidelijk gedraaid van positief naar negatief. De beweging wordt fundamenteel ondersteund door de monetaire verschillen tussen de VS en Europa. In de VS wordt een renteverhoging eind dit jaar verwacht, maar in Europa zijn we juist flink aan het verruimen.

De trend is dus onmiskenbaar negatief voor de euro versus de dollar, maar na de forse daling is enige consolidatie of correctie dus niet raar. Na het doorbreken deze week van de 1,1050 ging de correctie echt van start. Oude steunniveaus worden weerstanden en we kunnen voor nu een weerstandszone tussen grofweg 1,15-1,19 dollar per euro definiëren. Correcties kunnen tot aan deze niveaus plaatsvinden, zonder dat de middellange negatieve trend draait.

Ik verwacht dat na de huidige opleving de dalende trend zich weer hervat richting pariteit. Kortom, verkopen op kracht zolang de genoemde weerstandszones intact zijn.

Trends zijn in tact

Terugkerend naar de belangrijkste vraag: zetten de trends in Europa van begin dit jaar door? Gelet op de fundamentele ontwikkelingen en mijn analyse van de grafieken wel!

Correcties zoals nu horen erbij, maar ik zie op dit moment nog geen signalen die de huidige trends structureel in gevaar brengen.

Michael Nabarro is Investment Manager, Private Trading bij ABN Amro MeesPierson Private Banking . Michael’s financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Voor meer informatie zie: Technische Analyse bij ABN Amro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl